Easy Rider Trailer
Hojväder

Kommande aktiviteter i NMC
2 feb lördag 19.00 Pub-kväll Lokalen
1 mar lördag info kommer om tid Öl-bingo Södermalm
7-9 mar fre-sön info kommer om tid Hoj-X Östersjön
13 mar torsdag 19.00 Medlemsmöte Lokalen
29 mar lördag 16.00 bilbanerejs Lokalen
5 apr lördag 19.00 Pub-kväll Lokalen
26 apr lördag 12.00 Jungfrutur Lokalen
26 apr lördag 17.00 Pub-kväll Lokalen
3 maj lördag 19.00 37-årsjubileum Lokalen
17 maj lördag 10.00 Pingstrally Lokalen
24 maj lördag 10.00 Mariefredstur Lokalen
31 maj lördag 19.00 Pub-kväll Lokalen
6-8 jun fre-sön info kommer om tid Ålandsresa Åland
14 jun lördag 10.00 TP på hjul Lokalen
18 jun onsdag info kommer om tid Brostugan alt Nyköping Lokalen
25 jun onsdag 19.00 Medlemsmöte Lokalen
2 aug lördag 19.00 Pubkväll Lokalen
7 aug torsd info kommer om tid Röda caféet Lokalen
16 aug lördag 10.00 Kakslottet, Taxinge Lokalen
6 sept lördag 14.00 I-stan-bulle Lokalen
6 sept lördag 19.00 Pubkväll Lokalen
24 sept onsd 19.00 Medlemsmöte Lokalen
4 okt lördag 11.00 Sista färden Lokalen
4 okt lördag 19.00 Pub-kväll Lokalen
8 nov lördag 19.00 Pub-kväll Lokalen
29 nov lördag 16.00 Årsmöte Lokalen
6 dec lördag info kommer om tid Alternativ Lucia Lokalen
26 dec fredag 16.00 NMC Open Bilbanerejs Lokalen
Mc- drömmar
MC-jakt
MC-klipp
NMC:s styrelse 2008
Ordförande: Björn Bergdahl
Sekreterare: Torbjörn Carlsson Adborn
Kassör: Stefan Persson
Ledamot: Henrik Wiman
Ledamot: Tommy Svensson
Suppleant: Christer Jansson
Suppleant: Christer Berg
Revisorer: Maria Svensson och Anders Törnros
Valberedning: Fia Bergdahl och Lena Nilsson
Hur syns en MC bäst ?(Vägverket)
Hur syns en MC bäst?
Motorcyklister är av flera skäl en utsatt grupp i trafiken. De är oskyddade, kan öka farten snabbt och har en liten front. Oftast har de också bara halvljus, vilket bidrar till att de syns dåligt. Som ett projekt har därför Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation i ett försök undersökt om man upptäcker en motorcykel bättre om den är försedd med något slag av extra reflex- eller ljusutrustning.
Försöket genomfördes i verklig trafikmiljö. En grupp motorcyklar utrustades med självlysande tejp, en annan med varselljus och en tredje grupp, kontrollgruppen, endast med halvljus. På en raksträcka fick sedan motorcyklisterna dyka upp oregelbundet och bland andra fordon i 90km/h. På raksträckan satt försökspersoner i en parkerad bil. De var försatta i en situation som man försökt likna vid riktig bilkörning och hade därför fått flera uppgifter att koncentrera sig på En av flera uppgifter var att reagera så fort de såg ett fordon komma körande mot dem, däribland motorcyklisterna.
Försökspersonernas reaktioner registrerades med tidur och video. Mätningarna visar att ingen av den extra ljusutrustningen inverkade på hur snabbt försökspersonerna upptäckte motorcyklisterna. Det upplevde däremot försökspersonerna själva, som tyckte att motorcykeln med självlysande tejp var lättast att upptäcka och att kontrollmotorcykeln med bara halvljus var svårast.
Med detta motsägelsefulla resultat understryker man i studien vikten av att inte använda försökspersoners subjektiva åsikt som mått på resultat. Men man ger ändå flera möjliga förklaringar till motsägelsen i sig. En förklaring kan vara att det är ett resultat av att det tar tid att känna igen och registrera att det är just en motorcykel som dyker upp. Försökspersonerna kanske bara hade reagerat för formen eller konturen av en motorcykel, oavsett extra ljusutrustning eller ej.
Den konsekvens projektet drar av detta är att man bör utrusta varje motorcykel med ett specifikt kännetecken som gör den lätt att känna igen som just motorcykel. Som exempel föreslås en ljustriangel på cykelns front.
Säkerhet på motorcykel (från Vägverket)
Säkerhet på motorcykel
Att åka motorcykel har de senaste tio åren blivit alltmer populärt. Men den som färdas på motorcykel är också utsatt för höga risker. Under sommaren 2006 fanns cirka 270 000 motorcyklar i trafik, vilket är en fördubbling jämfört med 1997.Risken att dö eller skadas svårt som motorcyklist är cirka 15 gånger högre än som bilförare eller bilpassagerare. De vanligaste olyckstyperna där motorcyklister kommer till skada är singelolyckor och kollision med vänstersvängande bilar i korsningar.
I slutet av 1990-talet och till och med år 2002 omkom cirka 40 motorcyklister per år. Därefter ökade antalet: 47 personer omkom år 2003, 56 personer år 2004 och 46 personer år 2005.
Antalet motorcyklister som polisen bedömt som svårt skadade har under de senaste tio åren ökat med cirka 50 procent. Ökningen av dödade och svårt skadade motorcyklister finns främst i åldern 35 år eller äldre.
För att öka säkerheten för motorcyklister har ett projekt, en så kallad Mc-OLA, genomförts under 2005. Projektet är ett samarbete mellan ett stort antal aktörer med ansvar och intresse för Mc-säkerhetsfrågor.
Definitionen på motorcykel
Fikatips nr 1

Röda cafét


Röda cafét ligger fint vid båtbryggorna i Fittjaviken, nära Masmo. Här serveras kaffe med hembakt bröd och smörgåsar. Man kan sitta antingen inomhus eller på någon av bryggorna. Sommarkvällar anordnas speciella temakvällar, bland annat med motorcyklar och veteranbilar. Här finns också lekplats för barnen. Handikappvänligt.
Röda cafét kallades tidigare Haganäs och är det äldsta bevarade huset på Fittjanäset. Här fanns i början av 1900-talet J W Anderssons "Speceri- & Diversehandel". Rörelsen utökades med servering och på 1910-talet etablerades Huddinges första bilstation här. Mycket av den ursprungliga miljön på Fittjanäset är idag borta, men Röda cafét lever kvar.
Öppettider
Öppet alla dagar kl. 11-20, vid fint väder under sommaren till kl. 22.
Vägbeskrivning
Botkyrkav. 28, vid Botkyrkaleden, på Fittjanäset mellan Fittja och Masmo.
Se karta
Övrigt
Telefon: 08-740 24 66Hur låter din hoj?
Bilbanerejs

Bilbanan var som vanligt designad av banmästare Christer Jansson.

Det gällde att hålla tungan rätt i mun i kurvorna.
Nytt år!
Just nu står alla motorcyklar i tryggt förvar någonstans, snön yr längs vägarna och kölden biter. Men snart, kära vänner är det dags att damma av tanken, polera visiret, plocka fram ryggskyddet och fara ut på vägarna igen.
Den största faran med vinteruppehållet är det minskade näringsupptaget då fikaturerna drastiskt har minskat. Risken finns att vi tappar matchvikten. Det är tur att julen med all den energitäta maten finns, så vi slipper bli alltför skrynkliga. För vi lever väl alla efter devisen: Det gäller att hålla skinnet spänt!
.